Mýty, které se pojí se šumivým vínem

Víno je dnes součástí každoročních oslav, svateb a také večerů, kdy si chceme odpočinout. Říká se, že ve víně se skrývá pravda, jak je to ale s proseccem? Prosecco je šumivé víno, které jsme objevili už před pár lety. Je to jeden z několika druhů šumivých vín, které se uchytilo pod svým původním názvem. Jak jsme zmínili, jedná se o šumivé, tedy o bublinkové víno, kterému se velice obecně říká také šampus. Kolem tohoto šumivého vína se však točí jeden mýtus vedle druhého. Prozraďme si, jaké mýty se točí kolem prosecca.  

Na úvod je ještě třeba zmínit, že prosecco je šumivým vínem, které sluší takřka každému. Jedná se o opravdu standardní nápoj na různých oslavách, večírcích nebo také na svatbách. Největší boom byl způsoben před devíti lety, jelikož se uskutečnilo několik marketingových kampaní, které dostaly prosecco do podvědomí mnoha, mnoha lidí. A jelikož je dnes prosecco tak oblíbené, vyplatí se vědět a znát několik mýtů, které se s tímto alkoholem pojí.  

Šampaňské není to samé jako prosecco 

 I když se obecně šumivým vínům říká šampus nebo také šampaňské, prosecco není šampaňské. Na rozdíl od šampaňského pochází z Itálie, šampaňské pochází z Francie. Navíc víno, které nese označení “champagne”, se jedině ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne musí vyrábět, prosecco se vyrábí hlavně v italském kraji zvaném Treviso.  

Nejlepší prosecco je z mrazáku 

To není pravda. Prosecco byste si rozhodně neměli dávat do mrazáku, jelikož změna teploty a rychlé vychlazení sektům škodí. Šok, který sekty (a tedy i prosecco) utrpí, se mohou negativně podepsat na chuti vína.  

Lžička zamezí vyprchání bublinek 

To je velice rozšířený mýtus, který se kolem prosecca točí. Lžička opravdu nezamezí vyprchání bublinek. Tomu může zamezit speciální uzávěr, který je proti úniku bublin z vín. Samozřejmě ani tento uzávěr nepomůže úplně, po otevření zůstane s tímto speciálním uzávěrem víno kvalitní po dobu několika dnů.