Recept na nejlepší ratatouille 

Někteří tento název možná znají jen z filmu o myších od Disney. Myši v něm připravovali tento blíbený venkovský zeleninový guláš. Hlavními surovinami jsou cuketa, lilek, červená a žlutá paprika, rajčata a cibule. Můžete však přidat i další oblíbenou zeleninu, která vám zrovna roste na zahradě.  

Ratatouille pochází z Provence, což je region vyznačující se středomořskou kuchyní, aromatickými bylinkami a spoustou zeleniny. Pokud byste váhali s výslovností, je to jednoduše ratatuj.  

Tak jdeme na to 

Nemusíte se bát, i když má pokrm honosný název, jeho příprava je velice jednoduchá a za pouhých 20 minut ho budete mít připravený do trouby.  

Budete potřebovat 

  • Lilek – Jen jeden dodá tradičnímu receptu na ratatouille pěknou fialovou barvu. 
  • Cuketu – Vezměte 2 a nakrájejte je, abyste přidali více barvy. 
  • Rajčata – nakrájená.  
  • Drcená rajčata – na omáčku. 
  • Mrkev – nastrouhaná, jde do omáčky. 
  • Stroužky česneku a cibule – které omáčce dodají tu správnou chuť.  
  • Sůl a pepř 
  • Sušené bylinky – budete potřebovat bazalku a petržel pro zvýraznění přirozené chuti zeleniny. 
  • Olivový olej – typický tuk potřebný k orestování cibule a česneku. 

Nejprve si předehřejte troubu na 190° a mezitím začněte na sporáku opékat cibuli, česnek a mrkev, dokud nezměknou. Poté přidejte drcená rajčata, koření a vařte 15 minut. Ochutnejte, zda je koření v omáčce vyvážené a jakmile máte omáčku hustou, nalijte ji do zapékací mísy. Do té také postupně vyskládejte plátky připravené zeleniny do kruhového vzoru a potřete olivovým olejem. Celou parádu zakryjte a pečte, dokud nebude hotová.  

Tipy a triky 

  • Perfektní ratatouille závisí na čerstvosti zeleniny. Proto si dejte čas a vyberte tu nejčerstvější. 
  • Zeleninu krájejte co nejvíce rovnoměrně, abyste tak zajistili rovnoměrné vaření.  
  • Zapékací mísu přikryjte. Jen tak se vám vršek nepřipálí.  
  • Servírujte s ratatouille i chleba. Všichni si ho s omáčkou vychutnají.  
  • Pokud jste milovníci masa, připravte pokrm s klobásou chorizo. 
Lenka Váhová

Lenka Váhová

Lenka Váhová - redaktorka časopisu Lastfashion v online i tištěné podobě. Zajímá se o obor módy a krásy. Již 5 let působí jako hlavní copywriterka.

Lenka Váhová has 370 posts and counting. See all posts by Lenka Váhová