Nemáte čas vařit? Využijte předností tlakového hrnce

Příprava jídla v tlakovém hrnci je zdravá, chutná a rychlá. Navzdory tomu spousta lidí chová k tlakovému hrnci nedůvěru. Většinou je to tím, že s tlakovými hrnci neumí správně vařit. Jakmile se to ale naučí a funkci tlakového hrnce, změní názor. Tlakový hrnec se stane nedílnou součástí jejich kuchyně.

Princip práce s tlakem při vaření

Jak tlakový hrnec pracuje? Při vaření uniká z pokrmu voda ve formě páry. V případě, že ale tuto páru na určitou dobu zadržíte přímo v hrnci a nedovolíte jí, aby z něj utíkala pryč, stoupá v hrnci tlak. Obvykle je nutné, aby tlak dosáhl určité stanovené hodnoty. Při vyšším tlaku dochází k tomu, že se v hrnci se zároveň zvýší teplota, to vyplývá z fyzikálních zákonů. Za těchto podmínek je vaření rychlejší. Proto prospíváte ekologii, ušetříte významně za energii a čas. Když hrnec vybavíte poklicí s uzamykatelným uzávěrem a tlakovou pojistkou, docílíte toho, že voda nebude vřít při 100 °C, ale až třeba při 120 °C. Naopak při nižším tlaku bude voda vřít například už v 90 °C. Na tomto principu funguje tlakový hrnec.

Výbuchu se není třeba bát

Obrovskou výhodou tlakových hrnců je rychlost vaření. Nejenže pokrm připravíte za mnohem kratší dobu, ale zároveň i je takto uvařené jídlo měkčí, díky tomu, že bylo připraveno při vyšší teplotě. Prospěšné je to i u zeleniny. Je známo, že dlouhá doba varu připravuje zeleninu o cenné vitamíny, protože ty se při vyšších teplotách rozkládají. Velmi krátká doba varu o vyšší teplotě jim ovšem neuškodí tolik, jako delší doba varu na 100 °C. I chuť potravin je zachována lépe. Spousta lidí se ale bojí výbuchu tlakového hrnce. Není se čeho bát. Současné tlakové hrnce mají bezpečnostní pojistky proti růstu tlaku a teploty. Jestliže se ventil a těsnění udržuje čisté a v pořádku a hrnec se plní jenom do dvou třetin, klesá pravděpodobnost výbuchu k nule.